Киево-Печерский Патерик (ПАТЕРИКЪ ПЕЧЕРСКЫЙ) о жидовствующих

Патерик был написан в XIII веке о святых печерских отцах (поэтому – патерик) XI и XII веков. Еврейство равнялось бесовству. Вот два примера.

НИКИТА ЗАТВОРНИК

Большой интерес к Ветхому (жидовскому) завету – бесовское наваждение. Никита Затворник был от беса излечен и стал епископом и святителем.

Не можаше никтоже стязатися с нимъ книгами Ветхаго закона, всь бо изусть умеаше: Бытие, Исход, Левгиты, Числа, Судии, Царства и вся Пророчества по чину,[174] и вся книгы жидовьскыа сведяше добре. Евангелиа же и Апостола, яже въ благодати преданныа нам святыа книгы на утвержение наше и на исправление, — сих николиже въсхоте видети, ни слышати, ни почитати, ни иному дасть беседовати к себе. И бысть разумно всемь от сего, яко прелщенъ есть от врага.

И сего не тръпяще преподобнии ти отци: Никонъ-игуменъ, Пиминъ Постникъ, Исайа, иже бысть епископъ граду Ростову, Матфей Прозорливець, Исакей святый Печерникъ, Агапитъ Лечець, Григорий Чюдотворець, Никола, иже бысть епископъ Тмутороканю, Несторъ, иже написа Летописець, Григорий, творець каноном, Фектистъ, иже бысть епископъ Черниговъскый, Онсифоръ Прозорливець. Сии вси богоприатнии приидоша къ прельщенному, и моляшеся Богови, и отгнавше беса от него, и к тому не виде его. Изведоша же его вонъ и вопрошаху его о Ветсемь законе, хотяще слышати от него что. Сий же кленяшеся, яко николиже не читавъ книгъ; иже прежде умеаше изъусть жидовскиа книгы, ныне же ни единого слова не съвесть, испроста рещи, ни единого слова знааше. Сии же преблаженнии отци едва научиша его грамоте.

И оттуду дасть себе на воздержание, и послушание, и чистое, смиреное житие, яко превзыти ему всехъ добродетелью; его же послежде поставиша епископомъ Новугороду за премногую его добродетель. Иже и многа чюдеса сътворивъ: некогда бо бездождию бывшу, и помолився Богу, дождь съ небеси сведе, и пожаръ граду угаси. И ныне съ святыми чтут его, святаго и блаженнаго Никиту.

Источник: http://drevne-rus-lit.niv.ru/drevne-rus-lit/text/kievo-pecherskij-paterik/kievo-pecherskij-paterik-original-25.htm

ЛАВРЕНТИЙ ЗАТВОРНИК

Лаврентий обладал даром исцелять одержимых бесом. Один несчастный одержимый говорил по-еврейски. Более того, еще знал латынь, греческий и вообще черт знает сколько (каламбур непроизвольный) языков, аж до тридцати. Иными словами, был полиглотом. Лаврентий его исцелил, так что бедный одержимый все языки забыл и стал наконец счастливым.

И глаголаша бесному: «Мы хощемь в печере затворити тя». Бесный же рече: «Каа полза мне с мертвыми бранитися? Тии бо ныне болшее дръзновение имуть къ Богу о своихъ черноризцех молитися и о приходящих к нимъ. Но аще хощете брань мою видити, ведите мя в монастырь». Нача глаголати жидовьскии и потомъ латыньскии, таже греческии, испроста рещи, всеми языкы, ихъже николиже слышавъ, яко боятися и водящим его, изменению языка его дивящеся и разногласию. И преже въшествиа в монастырь исцеле и добре нача смыслити. Вшедшимъ же имъ въ церковь, и прииде игуменъ съ всею братиею, и не знааше игумена исцеливый и ни единаго от техъ 30, ихъже нарече, бесуася. Тогда въпросиша же того приведшеи: «Кто есть исцеливый тя?» Сий же възираа на икону Богородичину чюдотворную и глаголаше: «Яко с сию усретоша нас, по имяни святии отци 30 числомъ, и тако исцелехъ». Имяна же всем убо съведаше, самех же ни единаго от техъ старець знааше. И тако вси купно славу въздаша Богови и пречистей его Матере, и блаженным угодником его.

Источник: http://drevne-rus-lit.niv.ru/drevne-rus-lit/text/kievo-pecherskij-paterik/kievo-pecherskij-paterik-original-26.htm